home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
24 oktober
Edukans Actieplatform
Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen.Door: Douwe Ik voel een hand op mijn schouder, draai me om en kijk in 2 bruine glimmen...

24 oktober

Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen.
Door: Douwe

Ik voel een hand op mijn schouder, draai me om en kijk in 2 bruine glimmende ogen. Het is Precious. “Mister Douw!”, zegt ze, “do you come back next year?”. Ik vertel haar oprecht dat de kans heel erg klein is. Deze school heeft drie jaar in het Edukans programma gezeten en dit is het laatste jaar.

Ze gaat tegenover me zitten. Ik zie de kleine pareltjes zweet op haar bovenlip, haar donkere krullende korte haar, haar bruin oranje schooluniform, haar dopneus. Ze lijkt op veel andere meiden op deze school.  En toch is ze anders. Ze knikt bedachtzaam. Voor een meisje van 14 jaar komt ze volwassen over. 

“I want to be a journalist”, vervolgt ze, “yes a journalist. And i will read hard and learn hard. And than I will become a journalist”. We babbelen nog even verder. Vorig jaar werkte ik op dezelfde school. Het weerzien dit jaar was hartverwarmend. Het afscheid wordt hartverscheurend. 

Ik gun al deze kinderen het allerbeste, de meiden gun ik nog meer en Precious gun ik de wereld. Gaat zij journalist worden? Ik hoop het zo erg voor haar. En als het haar lukt dan heb ik daar een ieniemienie stukje aan bijgedragen. Ik voel trots, ik voel ook tranen. Ik zal namelijk nooit weten of het lukt. Alsof je een mooie film kijkt maar het slot moet missen.

Dan volgt het onvermijdelijke afscheid. We zwaaien. We zwaaien nog een keer. Ik stap in de taxi en sla de deur dicht. Go girl! Go!

Precious is van de wereld, de wereld is van Precious.

Media bij bericht (12)

Reacties (4)

 • Marion Bungener
  3 jaar geleden
  Jeetje, dit verhaal komt ook weer binnen. Wat bijzonder dat jullie dit mee kunnen en mee mogen maken. Dit is een mooie afsluiting.

  Reactie rapporteren

 • Nicoline Hoorn
  3 jaar geleden
  Jeetje Douwe, wat een ontroerend stukje heb je geschreven. Ik lees iedere dag de stukjes van jullie allemaal en met vol bewondering en aandacht. Allemaal even prachtig! Maar dit keer las ik het met tranen. het deed mij veel. Al deze kinderen gun ik een mooie en gelukkige toekomst. Het is wat je zegt: Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen! Complimenten Douwe! Veel mooie momenten nog deze laatste dagen. Groetjes van de moeder van Melissa.

  Reactie rapporteren

 • Anita jong
  3 jaar geleden
  Prachtig verwoord Douwe! Geraakt door jouw mooie verhaal. En wie weet word haar droom ooit werkelijkheid, en dat door de kleine inbreng die jullie daar hebben gegeven. Jullie zijn kanjers....Geniet nog even van de laatste dagen en de mooie momenten die jullie vast nog opdoen.

  Reactie rapporteren

 • Jan en Anny veerman
  3 jaar geleden
  De inzet en liefde van jullie allemaal om dit te doen is toch wel heel bijzonder, we hebben jullie reis en ervaringen vanuit onze luxe Hollandse omgeving kunnen volgen, en maken een diepe buiging voor jullie. Geniet van alles wat jullie mochten meemaken. Het thuisfront is SUPERTROTS op jullie. Een hartelijke groet van de familie van Renate Veerman uit Volendam

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen