home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
22 oktober
Edukans Actieplatform
Van alligator tot energizer door:  Team Regional Model Vandaag gaan wij naar Regional Model School. De leerkrachten starte...

22 oktober

Van alligator tot energizer

door:  Team Regional Model

Vandaag gaan wij naar Regional Model School. De leerkrachten starten de ochtend in de kring voor eventuele mededelingen. Schoolhoofd Happy spreekt de groep toe, er moet betaald worden voor de begrafenis van een dochter van een leerkracht. Niet alle leerkrachten lijken het er mee eens te zijn, maar Happy is duidelijk:  Jullie moeten blij zijn altijd loon te krijgen, wij zijn als collega’s verantwoordelijk voor elkaar

Opeens is er veel tumult bij de kinderen die naar de klassen zijn gegaan, er blijkt een alligator door de klassen te lopen! Waar bij ons de kinderen al gillen om een wesp, is het hier ‘gewoon’ een alligator, helaas (of moeten we zeggen gelukkig) hebben wij hem niet meer kunnen spotten.

Gedurende de ochtend observeren we verschillende lessen bij zoveel mogelijk leerkrachten. We zien niet alleen bij de starschoolleerkrachten, maar ook bij de anderen hele mooie dingen. Bij een les wiskunde van Junior High lijkt het zelfs of we gewoon in Nederland zijn, wat een instructie en timemanagement! Ook de kleuterleerkrachten geven aan door te willen gaan met Active Learning Methods. 
Helaas blijft het Ghana; er is ook een docent die niet wil dat we komen observeren want ze is nog aan het eten. Ook al is de break al lang klaar. We hebben gelukkig genoeg input voor onze PLC (Professional Learning Community) van vanmiddag.
Na de lunch bereiden we samen onze PLC voor. We zijn toch wel benieuwd hoeveel leerkrachten er gaan komen, maar omdat schoolhoofd Happy vanmorgen erg duidelijk was, hebben we goede hoop.
Om 2 uur zijn er al 16 leerkrachten in het lokaal, maar dan gaat het hard! Om 5 over 2 kunnen we starten met onze bijeenkomst en zijn er 40 van de 45 leerkrachten, van kleuterschool tot Junior High, aanwezig. Wat een opkomst, we kunnen aan de slag.
We blikken terug op onze bijeenkomst van woensdag met een select groepje leerkrachten, hierbij zijn de doelen van de school besproken en deze hebben we gevisualiseerd op een poster. We lichten deze poster toe en vervolgens gaan we aan de slag met timemanagement. Maar eerst even een energizer: 40 Ghanezen bezig met een energizer is een dolle boel, kunnen wij jullie wel vertellen.
Vervolgens gaan we aan de slag met timemanagement. We verdelen de leerkrachten in vier groepjes, we zien hier duidelijk het cultuurverschil. Waarbij wij als leerkrachten heel zelfsturend ons groepje zouden zoeken, neemt hier het schoolhoofd het heft in handen en wijst iedereen zijn of haar plaats aan. De leerkrachten komen met goede ideeën en iedereen is betrokken en draagt een steentje bij. Bij de afsluiting worden duidelijke afspraken gemaakt over de invulling van de komende PLC’s en het aan de slag gaan met de doelen van timemanagement. Ook hierbij ondersteunt het schoolhoofd ons en laat zij de leerkrachten merken het zeer belangrijk te vinden. Gedurende deze dagen hebben wij een enorm respect gekregen voor deze powervrouw. Ga er maar aan staan, 45 leerkrachten in het gareel houden.
Na deze meeting zijn we erg enthousiast en tevreden met de hoeveelheid mensen die we hebben bereikt. Lekker op elkaar gepakt stappen we in de taxi (met z’n vijven in 1 taxi) en evalueren we de dag. Op naar de laatste loodjes.

Media bij bericht (5)

Reacties (4)

 • Marion Bungener
  3 jaar geleden
  Wat een leuk verslag. Dit zal zeker voldoening geven! Succes nog, de komende dagen!

  Reactie rapporteren

 • Martje van Giffen
  3 jaar geleden
  Wat leuk en enthousiasmerend om jullie aanweziheid in Ghana, activieiten daar en uitwisseling met de Ghanezen te volgen. Wat een involvement bij beide kanten en wat een hoop blije kinderen! Succes en plezier met de laatste loodjes. En veel waardering voor jullie werkwijze en de bereidheid van veel Ghanezen om zaken te verbetren. Martje

  Reactie rapporteren

 • Sanne Peters
  3 jaar geleden
  Wat leuk Marieke! Ik ben benieuwd naar de rest van de belevenissen van het onderwijs in Afrika. Zet hem op!

  Reactie rapporteren

 • Antoinette
  3 jaar geleden
  Wat een geweldig werk verrichten jullie ! Mooi om te zien en te lezen!!

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen