home_hover home mail_hover mail-small_hover mail-small mail activities_hover activities cancel check_hover check chevron clock close_hover close comment days edit_hover edit-small edit external_hover external facebook_hover facebook information_hover information link_hover link logout_hover logout mute_hover mute pause_hover pause plus radiocheck report_hover report reporters_hover reporters search share-bottom share-right sponsors_hover sponsors supporters_hover supporters-small supporters tag-right_hover tag-right updates_hover updates user_hover user volume playbutton
17 oktober - Takla
Edukans Actieplatform
Door: RienkNet als de vorige dagen komen we iets over half 8 op het terrein van Takla Junior High aan. Tot onze verbazing, maar ook wel verh...

17 oktober - Takla

Door: Rienk

Net als de vorige dagen komen we iets over half 8 op het terrein van Takla Junior High aan. Tot onze verbazing, maar ook wel verheugd, is de assembly nog bezig. Drie jongens slaan op trommels terwijl de klas, in rijen opgesteld, een lied zingt. Headteacher Mr. Charles heeft nog een mededeling:

Boys and girls….. na 4 uur wil ik niet meer dat jullie rondlopen op het schoolterrein. Het kan gevaarlijk zijn en we zijn als school niet verzekerd en zijn ook niet verantwoordelijk als jullie iets gebeurt. Dus ik roep jullie op om je te gedragen en je te houden aan de regels. Hij vervolgt: Bovendien hebben jullie taken te doen thuis. De meisjes moeten meehelpen met koken en de jongens moeten zich ook inzetten door klusjes te doen. Ik verwacht dat jullie je hier aan houden. Het is doodstil. De stem van headteacher  Charles is zacht , maar beslist.

Tijdens de middagpauze maaien enkele derdeklassers, meest meisjes, het stugge gras van het voetbalveld met scherpe, lange machetes.  De meiden zweten zich rot, maar klagen niet. Een eet gedroogde maiskorrels uit een plastic zakje en geeft mij ook wat nootjes. Ze wijst naar Peter en Douwe ‘wel met hen delen hoor’, zeggen haar ogen.

Na de middagpauze gebeurt hetzelfde als de dagen ervoor. Er zijn te weinig teachers en de leerlingen moeten wel in de klas blijven zitten, zonder toezicht.  Peter en ik vangen de eersteklassers op. Peter speelt een spelletje, moordenaartje, waarbij de kinderen zich letterlijk doodlachen als ze dood geknipoogd worden door een medeleerling,

Ik voer dan eindelijk het leuke spel Running Dictation uit. Ik gebruik blauwe key-words uit een leestekst van vanmorgen bij de les Engels. We delen de klas van 25 op in vijf groepjes van vijf.  Vijf woorden uit de tekst moeten correct gespeld worden. Dat gaat zo goed dat er na de check geen enkele fout is gemaakt. Ik besluit ze zinnen te laten maken met de woorden, Peter en leerling Prince zijn de jury en uiteindelijk is er dan toch een winnaar.

Het laatste lesuur is ter eigen invulling; leerlingen moeten wel  blijven, maar er is eigenlijk geen toezicht. Na een tijdje wordt het logischerwijze onrustig en gaan leerlingen achter elkaar aanrennen. Twee meisjes komen de docentenkamer binnen omdat ze op zoek zijn naar hun teacher Science, Mister Daniel. Daniel ligt met zijn hoofd op zijn handen te slapen op zijn tafel. Even overweeg ik of ik Daniel wakker moet maken omdat twee leerlingen hem iets willen vragen. Maar het antwoord wordt al gegeven; de meiden keren rechtsomkeert.

We moeten gaan, de taxi staat te wachten!

Media bij bericht (9)

Reacties (5)

 • Marion Bungener
  3 jaar geleden
  Bijzonder verhaal weer. Wat een dankbaar werk!

  Reactie rapporteren

 • Jaap Mees
  3 jaar geleden
  Hoi Rienk Jan, een leuk en levendig verslag.. Veel succes en plezier in de komende tijd, een waardevol project, Jaap

  Reactie rapporteren

 • Guido en Nicoline Hoorn
  3 jaar geleden
  Wat een prachtig mooi verhaal heb je geschreven Rienk! Wij hier in Nederland, wij hebben geen idee.............. Wat een totaal andere wereld. Groetjes van de ouders van Melissa.

  Reactie rapporteren

 • Marien Langbroek
  3 jaar geleden
  Heel leuk verslag Rienk... inderdaad een andere wereld. Maar ik krijg de indruk dat ze zo goed mogelijk roeien met de riemen die ze hebben daar. En dat er een goede geborgen werksfeer is op die school, dat de kinderen er met plezier komen. Ik heb maar een verzoek: graag wat meer foto's waar jijzelf ook op staat! Veel succes de laaste week.

  Reactie rapporteren

 • Jan en Anny veerman
  3 jaar geleden
  Mooi om weer te lezen , groetjes fam. Veerman

  Reactie rapporteren

Reactie plaatsen