Door: Renate
Stroopwafels, pepernoten en andere ‘Dutch cookies’ liggen klaar voor onze Ghanese gasten. Vandaag is de ontmoetingsdag met alle docenten en schoolleiders met wie we zullen gaan samenwerken. In teams zijn de voorbereidingen voor deze dag in Nederland al getroffen. Als de eerste docenten arriveren wordt het meteen duidelijk: wij heten hen niet welkom, maar wij worden door hen welkom geheten in Ghana. Het aapje dat vanaf het dak van de conferentiezaal zit toe te kijken, ziet de rollen omdraaien: ineens zijn wij degenen die de locals bedanken voor hun gastvrijheid. De traditionele Ghanese handdruk met de vingerklik wordt maar een enkele keer gegeven; ook zij willen zich aanpassen aan ons. Het team dat de kennismakingsactiviteiten heeft voorbereid brengt daar meteen verandering in. ‘Please, teach us your weird hand shake.’ Behulpzame lachende Ghanezen en stuntelende Nederlands maken contact met elkaar. Het ijs is gelijk gebroken.
Tijdens de eerste workshop brengt ieder schoolteam de sterke en zwakke punten van de school in kaart, oftewel: waar zijn we al ‘excellent’ in en welke punten ‘need to be improved’? Aan de hand van de pijlers van het STER-schoolmodel worden alle competenties, vaardigheden en aandachtspunten langsgelopen en op een geïmproviseerde barometer gelegd. De barometer loopt over in kleur van groen naar rood. De local teachers beginnen gelijk het groene gedeelte vol te plakken en komen al snel tot de conclusie dat die kritische Nederlanders het groene gedeelte van de barometer veel te klein hebben gemaakt (of het rode gedeelte te groot). Een klein cultuurverschil dat door de local teachers snel opgelost wordt door de strookjes naast elkaar te plakken op de hoogte van het groene gedeelte van de barometer. Het is grappig om te zien dat dit proces zich afspeelt bij vrijwel ieder schoolteam. We eindigen met een selectie van punten waar de schoolteams aankomende tijd de focus op willen leggen.
Na de koffie is het tijd om voor een tweede kennismakingsactiviteit. We hebben veel lol met vraagstrookjes verstopt in opgeblazen ballonnen. Precies een uur later dan gepland begint de workshop ‘scaffolding’. De stelling ‘om leren mogelijk te maken, moet de docent het werk doen’ roept een gesprek op over consumerende leerlingen en intrinsieke motivatie. Dit is een mooie ingang om het onderwijsbegrip ‘scaffolding’ te introduceren: gestructureerde begeleiding van de docent stelt de leerlingen in staat om zelfvertrouwen te krijgen, hun leergrenzen te verleggen en om een taak te volbrengen. Met een docent-leerlingrollenspel wordt een praktijkvoorbeeld van scaffolding gegeven. ‘Nuttig, maar hoe doe ik dit in een klas met vijftig leerlingen?’ is vervolgens een terechte vraag van een van Ben van Sokode jhs. Zowel Nederlandse als Ghanese docenten komen met mooie suggesties: ga na wat leerlingen al weten en stem daar je klassikale instructie op af, plan vaste begeleidingsmomenten, laat leerlingen in groepjes werken etc. We krijgen een casus aangereikt waarop we verschillende scaffoldingstrategieën los kunnen laten. Het is mooi om te zien hoe docenten op verschillende manieren een leerprobleem aanvliegen. Om te weten welke strategie het effectiefste is, is het belangrijk om eerst het leerprobleem vast te stellen. De leeropbrengst van deze workshop vormt een mooi startpunt om op de scholen te kijken hoe met scaffolding wordt omgegaan.
De hulpvraag die ook de afgelopen twee jaar al maanden voor vertrek vanuit Ghana bij Edukans wordt neergelegd is: differentiëren, hoe pakken we dat aan? Hoewel wij ons in dit in Nederlands soms ook dagelijks afvragen, proberen we dit onderwerp toch in een workshop te behandelen. De Nederlandse workshopleiders vertellen een verhaal over de aap, de haas en de schildpad die meedoen aan een hardloopwedstrijd. De aap slingert alle kanten op en raakt verdwaald. De haas rent de poten uit zijn lijf en besluit tussendoor even te rusten en valt vervolgens in slaap. De schildpad, die door de menigte wordt aangemoedigd om door te gaan, wint uiteindelijk de hardloopwedstrijd. De strekking van het verhaal? In onze klassen zitten ook langzame en snelle leerders die allemaal in staat zijn om te leren. ‘Don’t give up, just focus on the goal to achieve it,’ vat een local teacher het verhaal kernachtig samen.
De rest van deze dag zal in het teken staan van de voorbereidingen op de eerste dagen op de scholen. Let’s go for it!
Reacties (2)